Meridián Csoport

Meridián Csoport

TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁN A MERIDIÁN CSOPORT

2016. november 05. - Meridián Csoport

A MAKAT IV. vándorkonferenciáján Juhász Péter kulturális antropológus „Harmadik típusú idegenségek” című előadásában a Meridián Csoport tagjainak személyes közreműködésével készült kutatás eredményeit ismertette.

20161105_illusztracio.jpg

„The Anthropology of Encounters – A találkozások antropológiája” címmel rendezett konferenciát a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság 2016. november 4-5-én a Szegedi Tudományegyetemen. A MAKAT IV. vándorkonferenciáján Juhász Péter kulturális antropológus „Harmadik típusú idegenségek” című előadásában a Meridián Csoport tagjainak személyes közreműködésével készült kutatás eredményeit ismertette.

A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság idei vándorkonferenciáján – amelyet a MAKAT a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékével, valamint a Magyar Tudományos Akadémia–Szegedi Tudományegyetem Vallási Kultúrakutató Csoportjával együttműködésben szervezett – az emberi találkozások és kapcsolatok antropológiai értelmezése volt a fő téma. Mivel kultúránk alapvetően különböző emberi interakciókon keresztül jön létre, az antropológusok sok esetben ezeket az emberi találkozásokat és kapcsolatrendszereket próbálják leírni és megérteni. Ugyanakkor az antropológia nem kizárólag az emberek közötti találkozásokat teszi kutatása tárgyává, hiszen módszerei alkalmasak az ember–állat, ember–természet, ember–nem emberi – például természetfeletti, földönkívüliek – közötti kapcsolatok vizsgálatára is.

Az „Evilág és túlvilág: mítosz és valóság találkozása” címet viselő szekcióban Juhász Péter kulturális antropológus a Meridián Csoport partneri együttműködésével készült kutatás eredményeit ismertette. A kutatás alapját a Meridián Csoport olyan tagjaival folytatott antropológiai munka képezte, akik közvetlen ufóélményekkel, földönkívüliekkel való találkozás(ok) tapasztalatával rendelkeznek. Juhász Péter többek között arra kereste a választ, hogy az antropológia elméleti és módszertani megfontolásainak felhasználásával feltárhatók-e a földönkívüli jelenségekkel mint az „idegennel” való találkozásnak újabb aspektusai? Mit és hogyan tehet hozzá a kulturális antropológia azon találkozások jobb megértéséhez, amelyeket maga az ember sem kultúra és kultúra, mi és ők kapcsolataként, hanem ember és nem emberi entitás kontaktusaként értelmez? Hogyan értelmezhetők a találkozás határai és szituatív megnyilvánulásai akkor, ha a földönkívüliekkel való találkozás a mi közegünkben – azaz emberi közegben – történik meg? „Abszolútabb” idegen-e az idegen, ha nem a Földről származik? Az előadás ezekkel a kérdésekkel foglalkozott, a – nem kizárólagos – válaszlehetőségek keresésével.

A konferenciáról és a kutatás eredményeiről rövidesen részletesen beszámolunk.

süti beállítások módosítása