Meridián Csoport

Meridián Csoport

IDEGENSÉGTAPASZTALATOKRÓL A SZIMBIÓZIS NAPOKON

2017. május 04. - Meridián Csoport

Földönkívüliekkel való találkozás egyéni emlékezetének közösségi emlékezetté emeléséről tart előadást Juhász Péter kulturális antropológus a Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztiválon 2017. május 13-án.

20160416_illusztracio_6.jpg

Juhász Péter a Meridián Csoport azon tagjainak közreműködésével folytat antropológiai munkát, akik – elmondásuk szerint – földönkívüliekkel való találkozás egyszeri vagy ismétlődő élményével rendelkeznek. A kulturális antropológus először 2016 novemberében, a MAKAT IV. vándorkonferenciáján tartott előadásában ismertette a Meridián Csoport tagjainak bevonásával készült kutatás eredményeit, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferenciáról blogunkon is hírt adtunk.

A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivált immár 12. alkalommal rendezik meg 2017. május 12-13-án a budapesti Auróra közösségi központban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Számos előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az érdeklődőket. A fesztivál az ismeretterjesztés és a saját élményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

Juhász Péter május 13-án, szombaton 15.15-től tart előadást a Narratíva és emlékezet szekció részeként, „Idegenségtapasztalat: földönkívüliekkel való találkozás egyéni emlékezetének közösségi emlékezetté emelése” címmel.

Előadásában – az eddigi adatgyűjtés és közös munka eredményeire támaszkodva – azt vizsgálja, ezek az egyéni élmények hogyan artikulálódnak csoportélménnyé, közösségi identitás alapozójává, és hogyan teszik „megszólítottá a múltat” a jelenben. Az emlékezettel és az emlékezéssel kapcsolatos társadalomtudományi – és kisebb részben filozófiai – megfontolásokat arra használja, hogy alkalmazásukkal megvilágítsa egy kisközösség csoportidentitását, formálódásának sajátosságait.

A programon való részvétel ingyenes, bővebb információ a Szimbiózis Napok honlapján, az esemény Facebook-oldalán és az előadás absztraktjában található.

P. I.

20170504_illusztracio_2.jpg

süti beállítások módosítása