Meridián Csoport

Meridián Csoport

UFÓHÍVŐK ÉS IGAZSÁGKERESŐK AZ ÚJMÉDIÁBAN

2020. november 22. - Meridián Csoport

Az online megrendezett Tudománykommunikáció 2.0 konferencián Prusinszki István „Ufóhívők és igazságkeresők az újmédiában” címmel tartott előadást.

20201122_illusztracio.jpg

A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézete és az ugyanitt működő TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport 2020. november 20-án online rendezte meg a Tudománykommunikáció 2.0 konferenciát. A „Tudomány és áltudomány az online közegben” szekcióban „Ufóhívők és igazságkeresők az újmédiában” címmel tartott előadást Prusinszki István, a Meridián Csoport alapító tagja.

Újságíróként, bloggerként és közösségimédia-csoportok vezetőjeként egyaránt foglalkozom alternatív elméletekkel, információk hitelességének mérlegelésével hálózati környezetben; az ELTE BTK informatikus könyvtáros hallgatójaként 2017-ben erről a témáról írtam szakdolgozatot. Előadásomban az áltudományok közé sorolt ufológia, valamint a megmagyarázatlan égi jelenségek és az intelligens földönkívüli civilizációk tudományos kutatásának szempontjából releváns hír- és információforrások hitelességére, megbízhatóságára és megítélésére vonatkozó kutatásaim legfontosabb megállapításait osztottam meg a hallgatósággal. Médiában szerzett tapasztalataim és vizsgálataim alapján az ufótémára fókuszáló közösségi oldalak, valamint az alternatív világképek iránt fogékony érdeklődőket tömörítő virtuális csoportok tagjainak többsége a kritikus gondolkodás, a „józan paraszti ész” hiánya miatt képtelen kiszakadni az újmédia által generált véleménybuborékból. Egyúttal pozitív példákkal szemléltettem, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nem igazolt jelenségek megtapasztalói közül egyre többen próbálják meg lerázni az áltudomány béklyóját, s veszik fel a küzdelmet az álhírek és téveszmék, félrevezetések és csalások ellen.

süti beállítások módosítása