Meridián Csoport

Meridián Csoport

KURULTAJ A BUGACI PUSZTÁBAN

2016. augusztus 17. - Meridián Csoport

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepén vettünk részt a Meridián Csoport képviseletében. Három napig sátraztunk a pusztában magyarokkal és 27 rokon nemzet tagjaival együtt, hogy minél jobban megismerhessük gyökereinket.

Pénteken délelőtt érkeztünk a kempingbe, sátrat vertünk, majd elindultunk felfedező körútra. Mivel elég korán érkeztünk, így láthattuk, ahogy a puszta megelevenedik a nomád őseink által használt jurtákkal, különböző korok és nemzetek viseletébe öltözött hagyományőrzőkkel, íjászokkal, zenészekkel, kézművesekkel és érdeklődők százaival. Több száz sátorozó volt, és minden nap újabb és újabb érdeklődők ezrei látogattak el a rendezvényre.

Bővebben a programokról a Kurultaj honlapján olvashattok, itt a személyes tapasztalataimat és fotóimat mutatom be, amelyek mindennél bőbeszédűbbek.

Elsőként mindenképp kiemelném, hogy remek szervezést tapasztaltunk. Már a pusztába vezető földút elején több kihelyezett plakát és szervező várta az érkezőket, hogy minél zökkenőmenetesebben lehessen a helyszínre érkezni. Minden bejáratnál mosolygós és kedves biztonsági emberek terelgették az érkezőket. Így az emberben nem az fogalmazódott meg, hogy vendégségbe érkezett, hanem az, hogy hazatért az övéihez, ahol 27 nemzetet köt össze az ősi, rokoni vérvonal.

Három nap tapasztalata megmutatta, hogy félelem nélkül otthagyhatjuk sátrunkat, felszerelésünket és autónkat, senki nem fogja azokat háborgatni, mindenki tiszteletben tartotta a másik ember értékeit. Számomra ez volt a legnagyobb döbbenet, hogy egy ekkora látogatottságú rendezvényen nem kellett tartani attól, hogy kár ér bennünket. Nem tudok még egy ilyen rendezvényről, ahol ennyi jó ember gyűlt volna össze. Mindenki mosolygott és barátsággal fordult a másik felé. Sehol egy mérges, ellenséges pillantást, vagy részegségtől, drogtól magánkívül fetrengő embert nem láttam a három nap alatt. Ez egy több tízezres látogatottságú rendezvényen különleges dolog.

Itt minden az összetartozás, barátság jegyében zajlott. Örülök, hogy részt vettem rajta, és ezáltal megtapasztalhattam, hogy rengeteg jó ember van.

Rengeteg jurtát bejártam, vásárfiát is találtam, és számtalan koncerten és lovas programon is részt vettem. Tökéletes három nap volt! Köszönet érte a rendezőknek és mindenkinek, aki ott volt.

PERLAKI ZSUZSANNA ÉVA

EREDETILEG MEGJELENT
A GONDOLATOK AZ ÉGBOLT ALÓL BLOGON

süti beállítások módosítása