Meridián Csoport

Meridián Csoport

KÜLÖNVÉLEMÉNY

2016. szeptember 19. - Meridián Csoport

Rendkívül vegyes reakciókat, heves indulatokat váltott ki az Idegen Zóna társoldala, a Gondolatok az égbolt alól blog bejegyzése – amely egyébként olvasottsági rekordot döntött – a Kakastaréjon történt ufólehívásról.

20160919_illusztracio.jpg

Szerencsére sokkal többen örültek az expedíció sikerének, mint ahányan rosszindulatú megjegyzésekkel illettek minket mérhetetlen irigységükben és bosszúságukban. Ígéretünk szerint az egész eset kivizsgálásáról és az expedícióról hamarosan megjelenő, sok fényképpel illusztrált könyvünkben olvashattok, előadássorozatunkon pedig helyszíni videofelvételeket és hanganyagokat is mutatunk majd. Az ominózus posztot – tőlünk függetlenül – több ufós csoportban is megosztották, így érdekes következtetéseket vonhattunk le a beérkező véleményekről. Megdöbbentő volt olvasni azokat a – szokás szerint nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzsegő – kommenteket, amelyek szerint „anyagi haszonszerzés” motivál minket abban, hogy könyvet írjunk a többéves kutatás és oknyomozás eredményeiről. Az egyik „régi ufós”– aki maga is több könyvet írt, és rendszeresen tart előadásokat – egyenesen „megélhetési sarlatánoknak” nevezett minket. Ez a kijelentés egyenesen döbbenetes annak fényében, hogy – saját szervezésű – eddigi előadásaink, programjaink kivétel nélkül ingyenesek voltak, a szervezési költségeket magánszemélyként álljuk, és belépődíjat – egyes ufóklubokkal ellentétben – továbbra sem fogunk kérni senkitől a Meridián Csoport rendezvényein.

Az erdélyi expedíció előkészítésére, megszervezésére és lebonyolítására összességében több mint 500 ezer forintot költöttünk, tehát legalább félmillió forintos bevétel jelentene nullszaldót – s akkor még nem esett szó a már eddig is több száz órányi munka „forintosításáról”, amely még minimálbérrel számolva is újabb félmillió forint. Tényleges nyereséget tehát csak egymillió forint (!) feletti bevétel – magyarán nemzetközi bestseller – jelenthet. Az önbizalomhiányról tanúskodó, összecsapott könyveiket csak alig néhány száz példányban, saját költségen vagy kétes hírű kiadókkal, hozzá nem értő szerkesztőkkel, gyatra nyomdai kivitelben megjelentető – s még így is gyakran ingyen osztogató – szerzőkkel ellentétben mi el is fogjuk érni a célunkat. Ehhez azonban olyan szakmai hozzáértés és egymás közötti bizalom szükséges, amely rendkívül távol áll a széthúzáson és félelmen alapuló, bulvárosodó „hagyományos ufókutatástól”.

Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy a továbbiakban nem kívánok publikálni az Ufómagazinban, többet nem adom a nevemet a vitatott tartalmakat terjesztő laphoz. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy az általunk alapított Magyar Ufókutatási Klub – amely eddig is a Meridián Csoport égisze alá tartozott – a továbbiakban kibővített tematikával működik tovább a Facebookon. A többi „ufós” csoporttal ellentétben mi továbbra sem kívánunk foglalkozni „lerágott csontokkal”, álhíroldalakról származó információkkal, konkrétumokat nem tartalmazó személyes beszámolókkal, szerzői jogokat sértő cikkekkel, továbbá idegen nyelvű anyagokkal sem. Szintén helyes döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt hónapokban az Idegen Zóna is profilváltáson esett át, és az ufókérdés mellett egyre nagyobb szerepet szánunk a komolyabb, tudományosabb űrkutatási témáknak, érdekességeknek.

Meggyőződésem – amit szerencsére az olvasói visszajelzések is igazolnak –, hogy érdemes követni az általunk kijelölt utat, amely követendő például szolgálhat mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan csalódtak a nézeteltérésekkel, hazugságokkal, ármánykodásokkal telített „régi ufós” közösségben. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy felnőttek a mesék világából, és nem a messziről bűzlő maszlagra kíváncsiak, hanem a valódi igazságra. S hogy valóban jó úton haladunk, mi sem bizonyítja jobban, mint egy alaposan megszervezett, megfelelően előkészített expedíció sikere, és a számos biztató, pozitív visszajelzés, amelyek mellett eltörpülnek irigyeink cinikus, szánalmas kommentjei. A Meridián Csoport még soha nem volt olyan erős, mint most – és ez még mindig csak a kezdet.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ IDEGEN ZÓNA BLOGON

süti beállítások módosítása